فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 21 (پاییز 1391)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 21 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرهاد وفایی *، سبحان لطافتی، امید اردلان صفحه 1
    مساله بهینه سازی، همواره مد نظر بشر بوده است و او را بر آن داشته است که با توجه به محدودیت منابع در دسترس، به دنبال راهی باشد که بیشترین مزیت را برای او ایجاد کند و او را در تصمیمات پیش رو یاری نماید. در این تحقیق مساله بهینه سازی پرتفوی، با توجه به اهمیت آن در بورس به عنوان محور اصلی نظام مالی هر کشور و نقش آن در تخصیص بهینه منابع، از یک طرف، و برای سرمایه گذاران که خواهان بازده بیشتر و ریسک مورد انتظار کمتری هستند، از طرف دیگر، مورد بررسی قرار می گیرد. سپس یک مدل در شرایط فازی به نحوی طراحی می شود که ضمن به حداقل رساندن ریسک، حداکثر بازده مورد انتظار را برای سرمایه گذاران به ارمغان بیاورد، در این راه از روش های تصمیم گیری چند هدفه (MODM) کمک گرفته می شود. در این پژوهش پس از مدل سازی، به عنوان مورد کاوی، پرتفوی بورسی شرکت سرمایه گذاری بانک ملی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، بازده، ریسک، سبد سهام (پرتفوی)، منطق فازی
  • علی اصغرانواری رستمی، محمد رسول حشمتی، میثم شارودی، وهاب بشیری صفحه 9
    کارت امتیازی متوازن(BSC) به عنوان یک ابزار ارزیابی استراتژیک، روشی جهت تعیین عملکرد تجاری با استفاده از شاخص های پیشرو برپایه ی دورنما و استراتژی ها است. این موضوع در مرور ادبیات این مقاله اشاره شده است که با وجود اینکه ابعاد مفهومی و نظری کارت امتیازی متوازن به خوبی بررسی شده است اما این روش ناکارایی هایی در اجرای کمی داشته و برخی مسائل باید دوباره حل شوند. موضوع این مقاله، ابعاد سنجشی و ارزیابی کارت امتیازی متوازن را پوشش می دهد. در این پژوهش رویکرد کارت امتیازی متوازن با فرآیند تحلیل شبکه ای فازی(FANP) جهت سطح عملکرد تجاری شرکت پتروشیمی اصفهان برپایه ی دورنما و استراتژی آن ادغام شده است. علت ترکیب این دو مدل وجود رابطه متقابل بین شاخص های اثرگذار کارت امتیازی متوازن بر هم است که ANP فازی این مشکل را برطرف می کند. جهت طراحی مدل ابتدا لیستی از شاخصهای مرتبط با استفاده از مرور ادبیات موجود استخراج و سپس توسط کارشناسان شرکت پتروشیمی اصفهان بررسی و مدل نهایی پیشنهاد گردید. نتایج حاکی از آن است که شاخص مالی مهمترین شاخص در شرکت مزبور است. مدل پیشنهادی نشان داده که شاخص های عملکردی می تواند با ابعاد مختلف کارت امتیازی متوازن به کمک تکنیک ANP فازی ادغام شود.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن(BSC)، فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP)، ارزیابی فازی
  • حسین عزیزی *، رسول جاهد، لیلا فرخی صفحه 23
    تحلیل پوششی داده ها (DEA) در شکل کلاسیک خود که مبتنی بر مفهوم مرز تولید کارآ ست، بهترین نمره ی کارآیی ممکن را تعیین می کند که می توان آن را به هر یک از اعضای مجموعه ای از واحدهای تصمیم گیری (DMU) اختصاص داد. DMU بر اساس این نمرات به عنوان کارآی خوشبینانه یا غیرکارآی خوشبینانه تقسیم بندی می شوند، و DMU کارآی خوشبینانه، مرز کارآیی را مشخص می کنند. DEA کلاسیک را می توان برای شناسایی واحدهای دارای عملکرد خوب (کارآ) در مطلوب ترین سناریو استفاده کرد. به منظور شناسایی واحدهای دارای عملکرد بد، مانند بنگاه های ورشکسته در نامطلوب ترین سناریو (بدترین حالت)، رویکرد مشابهی به نام تحلیل بدترین کارآیی وجود دارد، که از مرز تولید ناکارآ برای تعیین بدترین نمره ی کارآیی نسبی ممکن که می توان به هر DMU اختصاص داد، استفاده می کند. DMU واقع شده بر مرز تولید ناکارآ به عنوان ناکارآی بدبینانه تعیین می شوند، و آنهایی که روی مرز تولید کارآ و تولید ناکارآ نیستند، به عنوان نامعین DEA اعلام می شوند. DEA نیازمند آن است که داده های ورودی ها و خروجی ها به طور دقیق معلوم باشند. ولی در کاربردهای واقعی همیشه چنین نیست. لیکن مقادیر مشاهده شده ی ورودی ها و خروجی ها در مسایل دنیای واقعی گاه فازی هستند. بسیاری از پژوهشگران روش های فازی مختلفی را برای کار با داده های فازی در DEA پیشنهاد کرده اند. این مقاله دو مدل DEA فازی جدید ارائه می کند که بر اساس حساب فازی برای کار با فازی بودن داده های ورودی و خروجی در DEA ایجاد شده اند. مدل های DEA فازی جدید به صورت مدل های برنامه ریزی خطی فرمول بندی می شوند و می توان آنها را برای تعیین کارآیی فازی گروهی از DMU مورد استفاده قرار داد. مدل های DEA فازی مرز بدترین عملکرد پیشنهاد شده در این مقاله، DMU دارای «بدترین عملکرد» را که مرز بدترین عملکرد (مرز ناکارآیی) را تشکیل می دهند، به صورت دقیق شناسایی می کنند. این مساله به خصوص برای ارزیابی ریسک اعتبار مفید واقع می شود، ولی در هر کاربرد دیگری نیز می تواند سودمند باشد، زیرا واحدهایی که بدترین عملکرد را دارند، غالبا در همان جایی قرار دارند که بیشترین احتمال بهبود در آنجا وجود دارد. برای نشان دادن کاربرد رویکرد جدید، یک مثال ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، داده های ورودی فازی و خروجی فازی، کارآیی فازی، مرز بدترین عملکرد، حساب فازی
  • سارا عمادی *، شاپور امین شایان جهرمی صفحه 37
    هدف پژوهش حاضر، ارائه تجزیه و تحلیل عمیق از مزایایی است که مدیران ارشد، آن ها را به BPO مرتبط می سازند و این که چگونه این مزایا بر تمایل مدیر به افزایش سطوح BPO تاثیر می گذارند. روش تحقیق از نوع تجربی کمی بود. جامعه آماری شامل مدیران ارشد و کارشناسان خبره کارخانه صنایع غذایی لبنی در سال 90 می باشد که 50 نفر بودند و به علت کوچک بودن جامعه آماری، تمامی آن مورد مطالعه قرار گرفت، و بنابراین تعداد نمونه ها نیز 50 نفر می باشد. جهت جمع آوری داده ها از ادغام دو پرسشنامه استاندارد مزایای برون سپاری و مزیت های برون سپاریفرآیندکسب و کار از کشور آلمان استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. این تحقیق، مزایای BPO را که هم از لحاظ تجربی و هم به لحاظ نظری بیان شده اند در یک مدل معادله ساختاری (SEM) ارائه می دهد. تجزیه و تحلیل کمی، یافته های جالبی را نشان می دهد. یک نتیجه قابل توجه این است که برنامه ریزی هزینه، دارای ارزش بالاتری نسبت به صرفه جویی در هزینه واقعی یکی از مزیت های برون سپاریفرآیندکسب و کار، می باشد. این بدین معنی است که بازار BPO به بلوغ رسیده است و شرکت پگاه فارس به اظهارات بازاریابی تامین کنندگان خدمات BPO، نسبت به سال های گذشته حساس تر شده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، فرآیندکسب و کار، PLS، SEM
  • هیرش سلطان پناه، سعید حسینی * صفحه 55
    موضوع کیفیت پروژه های مسکن مهر که از سال 1386 در کشور ایران به صورت فراگیر به اجرا در آمده است، همواره مقوله ای چالش برانگیز برای متقاضیان و همچنین متولیان و سایر دست اندرکاران پروژه های مذکور بوده است. گرچه جهت ارزیابی کیفیت پروژه های ساختمانی، کمتر مطالعات اختصاصی انجام پذیرفته، ولی روش های مختلفی برای بررسی این گونه از پروژه ها می تواند مطرح گردد. در این راستا روش QFD به جهت تکیه بر ملاحظات مورد نظر مشتریان،می تواند یکی از مناسب ترین روش ها جهت ارزیابی کیفی این نوع از پروژه ها باشد. در این مقاله از دو رویکرد استراتژیک و عملیاتی QFD استفاده شده است. در رویکرد استراتژیک بیشتر به بعد کلان مفاهیم کیفیت پرداخته و گسترش کیفیت را درسطح مدیریتی فرآیند تولید و خدمات مورد توجه قرار میدهد. به این منظور طی دو مرحله به موضوع پرداخته شده است. در مرحله اول با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و توسعه عملکرد کیفیت (QFD) اطلاعات حاصله مورد تحلیل قرار گرفته و مشخص می شود که بین 16 مولفه کیفیت ساختمان و سه عامل ذی مدخل در پروژه های ساختمانی مسکن مهر، یعنی طراح، مجری و سازمان مسکن چه رابطه ای وجود داشته و نقش هر کدام از این سه عامل در ارتقای کیفیت این پروژه ها چه میزان است. در مرحله بعد میزان تطابق پروژه های اجرا شده مسکن مهر با حالت ایده آل مشخص می گردد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که نقش سه عامل طراح، مجری و سازمان مسکن، در احداث مطلوب پروژه مسکن مهر تقریبا یکسان می باشد. همچنین شاخص کیفیت پروژه (QPI) اجرا شده مسکن مهر شهرستان سنندج حدود 53 درصد است. این مدل برای ارزیابی کیفیت کلیه پروژه های عمرانی قابل تعمیم است.
    کلیدواژگان: توسعه عملکرد کیفیت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، شاخص کیفیت پروژه، پروژه ساختمانی، پروژه مسکن مهر
  • سعید جعفری خانشیر *، رضا رادفر، رضا حسنوی، رضا آذرافزا صفحه 67
    توسعه محصول جدید رویکردی نوین برای مواجهه با تغییرات محیطی و مقدمه ای برای ورود به فضای رقابتی در شرایط چالشی است. شرکت ها می توانند با شناخت عوامل کلیدی موفقیت و کسب موقعیت ویژه در این عوامل، برای خود مزیت رقابتی ایجاد نمایند.تجزیه و تحلیل محققان در طول سال های اخیر درباره عوامل کلیدی موفقیت و دلایل شکست فرآیند توسعه محصولات جدید حاکی از آن است که مهم ترین این عوامل به مدیریت این فرآیند مربوط می شود. فرآیند توسعه محصول جدید در محصولات سامانه ای و پیچیده به دلیل پیچیدگی های فنی و اجرایی دارای اهمیت بیشتری است. از طرفی عوامل کلیدی موفقیت در صنایع متفاوت، یکسان نیستند. در نتیجه با وجود پیچیدگی های فرآیند توسعه و متفاوت بودن عوامل کلیدی موفقیت در صنایع مختلف، شناخت عوامل کلیدی موفقیت این گونه محصولات می تواند بنگاه را به سمت ارتقا اثربخشی فعالیت هایش راهنمایی کند و بنگاه می تواند از طریق ممیزی فرآیندهای سازمانی اش از نظر پشتیبانی فرآیندها از عوامل کلیدی موفقیت اش در جهت تقویت و عارضه یابی فرآیندها، اقدام موثر انجام دهد. در این تحقیق با هدف شناسایی عوامل کلیدی موفقیت توسعه محصولات جدید برای صنایع دانش بنیان تولید کننده محصولات سامانه ای و پیچیده (CoPS) سه گروه عوامل کلیدی شامل توانمندی های تیم توسعه، منابع سازمانی و نظام ها و فرآیندهای سازمانی شناسایی شدند. در این تحقیق بعد از مرور ادبیات و شناسایی عوامل موثر بر موفقیت پروژه های توسعه محصولات جدید، با بهر گیری از روش سیستم استنتاج فازی(FIS) و مطالعه موردی این پروژه ها در صنعت مربوط، عوامل کلیدی موفقیت اولویت بندی و انتخاب شدند. انتخاب عوامل کلیدی در سیستم استنتاج فازی بر اساس قواعد استنتاج ایجاد شده و دو متغیر ورودی سیستم استنتاج شامل سطح حضور عوامل در فرآیند توسعه محصول و میزان موفقیت پروژه های توسعه محصول از نظر سه شاخص زمان، هزینه و کیفیت و درجه کلیدی بودن عوامل به عنوان متغیر خروجی سیستم استنتاج و با استفاده از نرم افزار مطلب و مدل سوجنو انجام شد.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، عوامل کلیدی موفقیت، محصولات سامانه ای و پیچیده، سیستم استنتاج فازی
  • عدنان کشوری *، آرش مهدی زاده، حامد میرزاپور صفحه 83
    این مقاله در پی ایجاد ارتباط منطقی بین مفاهیم پایه ERP و ایجاد چارچوبی برای درک هرچه بهتر ERP و چگونگی اجرای آن می باشد و سعی شده است با نمایش صفحه ای از عملیات انجام شده واحد نت، در بسته نرم افزاری ERP توصیف بهتری از سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی با روش های غیرفنی که برای عموم قابل درک باشد، انجام پذیرد. ساختار اولیه سیستم ERP برگرفته از مدل کسب و کار 4P می باشد، زیرا بیشتر مدیران مولفه های آن را می شناسند، بنابراین با آن به راحتی ارتباط برقرار می کنند. سیستم ERP به چهار مولفه اصلی تقسیم می شود که عبارتند از: نرم افزار، نقطه نظر مشتری، مدیریت تغییر و جریان فرآیندهای درونی سیستم. متدولوژی به عنوان یک مولفه جامع، این چهار مولفه را در جهت تامین یکپارچگی و اجرا در شیوه سازمان یافته، احاطه می کند. برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات جهت تداوم شرایط تولید به کمک نیروی انسانی و نگهداشتن تجهیزات در شرایط طبیعی، که از منابع اصلی سازمان محسوب می شوند، ازطریق این سیستم نرم افزاری بسیار ساده خواهد بود. بنابراین یافته های تحقیق با ایجاد مدل ادراکی و ویژگی عناصر متفاوت آن، ما را در درک بهتر پیچیدگی سیستم ERP و فرآیندهای انجام شده در آن یاری می رساند.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، مدل سازی، نگهداری و تعمیرات
  • فهیمه کریمی نژاد *، فرزاد حقیقی راد، صدیق رئیسی صفحه 97
    این مقاله به توسعه مدلی مفهومی به منظور بررسی و تحلیل هزینه های اثر گذار بر فرآیند پشتیبانی در شرکت های کوچک و متوسط در صنایع غذایی و خودرو اختصاص دارد و در آن با اتکا بر ادبیات موضوع در حوزه لجستیک و مطالعات موردی انجام شده در شرکت های مذکور تاثیر طرح هدفمندی یارانه ها بر هزینه های لجستیک و راهکارهای کاهش هزینه مورد مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش از ترکیب روش های کیفی نظیر مصاحبه و روش های کمی نظیر فرآیند تحلیل سلسله مراتبی موسوم به AHP و تحلیل های آماری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در سطح کلان هزینه های لجستیک به هفت گروه هزینه حمل و نقل، نگهداری موجودی، انبارداری، پردازش سفارش و سیستم های اطلاعات، جابه جایی، اندازه دسته سفارش و هزینه های مربوط به سطح خدمات مشتریان قابل تقسیم است که بر حسب نوع صنعت، اهمیت نسبی آن ها متفاوت است. به کارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بر روی هزینه های لجستیک در شرکت های مورد مطالعه نشان داد که سهم عمده در این هزینه ها به حمل و نقل، توزیع و هزینه های سرمایه موجودی اختصاص دارد. در مقایسه هزینه های لجستیک قبل و بعد از اجرای مرحله اول طرح هدفمندی یارانه ها در شرکت پگاه 48/1% و در شرکت فنرسازی زر 42/2% در درآمد حاصل از فروش افزایش داشته است. بیشترین تاثیر اجرای طرح در این افزایش بر روی هزینه های حمل و نقل به دلیل آزادسازی قیمت های حامل های انرژی و هزینه های نگهداری موجودی به دلیل شرایط متغیر کسب و کار و مقابله با مخاطرات بیرونی بوده است که ناگزیر به افزایش حجم موجودی انبارهای خود شده اند. توسعه سیستم مدیریت هزینه های لجستیک در مفهوم هزینه کل، برنامه ریزی ها در راستای کنترل لجستیک و بهینه سازی زمان و مقدار خرید از جمله راهکارهای مشترک در دو شرکت مورد مطالعه در جهت کاهش هزینه های لجستیک و قیمت تمام شده محصولات است. رابطه بین راهکارها و کاهش هزینه با استفاده از آزمون ناپارامتریک دوجمله ای (Binomial) بررسی و راهکارها با آزمون آماری فریدمن اولویت بندی شده اند.
    کلیدواژگان: هزینه های لجستی، مدل مفهومی، طرح هدفمندی یارانه ها، راهکارهای کاهش هزینه
  • نازنین پیله وری، رضا رادفر، عاطفه متولی ابیازنی، هادی رزمی * صفحه 115
    پیچیدگی تکنولوژی های پیشرفته، کوتاه و کوتاه تر شدن چرخه عمر محصولات، نیازمندی های متمایز مشتریان و گسترش میل به تنوع طلبی و تقاضا برای محصولات متنوع در بازار جهانی، شفافیت بازار را تقلیل داده و بر عدم اطمینان آن افزوده است. تا کنون راهکارهای زیادی برای پاسخ گویی به این مسائل ارائه گردیده است. از جمله این راهکارها می توان به چابکی زنجیره تامین و عملکرد های زنجیره تامین برای افزایش پاسخ گویی به نیاز مشتریان اشاره نمود. به دلیل تاثیر بسیار زیاد این دو راهکار، مطالعات فراوانی بر روی ابعاد ساختاری آنها صورت گرفته اما تا کنون ارتباط میان آنها مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش در ابتدا مبانی نظری زنجیره تامین چابک و عملکرد های زنجیره تامین مورد بررسی قرار می گیرد و با استفاده از نظرات کارشناسان و نرم افزار معادلات ساختاری، روایی مدل ارائه شده سنجیده می شود ودر انتها مشخص می شود که میان چابکی زنجیره تامین و عملکردهای زنجیره تامین رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین چابک، عملکرد زنجیره تامین، معادلات ساختاری
  • غلامرضا هاشم زاده *، مهدی واحدی آزاد صفحه 129
    با توجه به نقش فرآیند نگهداری و تعمیرات در آماده به کار نگهداشتن ماشین آلات و تجهیزات تولید و کاهش توقفات و ایجاد زمینه ای برای مشارکت بیشتر کارکنان در هدایت و راهبری این فرآیند، لازم است که فرآیند نگهداری و تعمیرات، پایش و اندازه گیری شده تا از این طریق بتوان عوامل بهبود را شناسایی کرد و جهت ارتقا برنامه ریزی شود. هم اکنون در صنایع، شاخص هایی مرتبط با زمان مورد استفاده قرار می گیرد که از کفایت لازم برای پایش این فرآیند برخوردار نیست. با توجه به اهمیت موضوع، شناسایی وارائه شاخص های که از بتواند فرآیند نت را پایش نماید از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق تلاش شده است با تاکید بر عامل زمان و هزینه و.. . به عنوان معیارهای کنترلی، شاخص هایی را برای ارزیابی سطح کیفیت خدمات نگهداری و تعمیراتارائهنمود. در این تحقیق شاخص های پیشنهادی اثر گذار در سطح کیفیت فرآیند های نگهداری و تعمیرات از سه منظر مطابقت با خواسته های مشتری، شاخص های فرآیند نگهداری و تعمیرات و شاخص های خروجی های فرآیند مورد توجه قرار گرفته است و نتیجه به کارگیری آن در فرآیند نگهداری و تعمیرات شرکت پارس خودرو، مبین کارایی این روش جهت ارزیابی سطج کیفیت فرآیند نگهداری و تعمیرات می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات نت، نگهداری و تعمیرات، شاخص کیفیت، سطح کیفیت نت
|
  • Farhad Vafaei, Sobhan Letafati, Omid Ardalan Page 1
    Optimization has always been considered as a major problem by human being and it has made him to go for a way to get him the most benefit according to the available sources limitations. Also, it would help him through encountered decisions to benefit from the various sciences and technologies in this way. In this research, portfolio optimization problem, respecting its importance in securities market as the leading axis of country's financial system and its duty in allocating the optimal system and investors from one side and the demand for more return and less expected risk on the other side are investigated. Also, a model in fuzzy position was designed in the particular way which it brings on the least expected return for investors while minimizing the risk gets regarded. It also took the multi objective decision making methods. This paper, having done the modeling, aims at studying the portfolio of Melli bank Investment Corporation as a case study.
    Keywords: Optimization, Return, Risk, Portfolio, Fuzzy logic
  • Ali Asghar Anvari Rostami, Mohammad Rasoul Heshmati, Maisam Shaverdi Page 9
    Balanced Scorecard (BSC), which is used as a strategic evaluation tool, is a method of determining business performance using lagging and leading indicators on the basis of vision and strategies. It has been revealed in the review of relevant literature that despite the satisfying levels achieved in conceptual and theoretical dimension of Balanced Scorecard, the method has some deficiencies in terms of implementation on a quantitative basis and that there remain some problems to be resolved. In the scope of the study, BSC approach was integrated with fuzzy ANP technique so as to determine the performance level of Isfahan Petrochemical Company on the basis of its vision and strategies. The reason for combining these methods is reciprocal relation between effective indexes in BSC that fuzzy ANP solves this problem. For designing model, first list of related indexes are extracted and then they are studied by experts of Isfahan Petrochemical Company and final model is designed. Proposed model has shown that performance indicators with different structures included in BSC approach can be consolidated with the help of fuzzy ANP technique
    Keywords: Strategic management, Performance evaluation, Balanced Scorecard (BSC), Analytic network process (ANP), Fuzzy evaluation
  • Hossein Azizi, Haidar Rasul Jahed Page 23
    The classic form of data envelopment analysis (DEA), which is based on the concept of efficient production frontier, determines the best efficiency score that can be assigned to each member of a set of decision-making units (DMUs). Based on these scores, DMUs are classified into optimistic efficient and optimistic non-efficient units, and the optimistic efficient DMUs determine the efficiency frontier. Classic DEA can be used for identification of well-performing (efficient) units in the most favorable scenario. For identification of units with bad performance, such as bankrupt firms in the most unfavorable scenario (the worst case), there is a similar approach, called worst efficiency analysis, which uses the inefficient production frontier in order to determine the worst relative efficiency score that can be assigned to each DMU. DMUs lying on the inefficient production frontier are specified as pessimistic inefficient, while those that are neither on the efficient production frontier nor on the inefficient production frontier is designated as DEA-unspecified units.DEA requires that input and output data are known exactly. However, this is not the case in real-world applications. However, the observed values of the input and output data in real-world problems are sometimes fuzzy. Many researchers have proposed various fuzzy methods for dealing with the fuzzy data in DEA. This paper presents two new fuzzy DEA models based on fuzzy arithmetic that make it possible to work with fuzzy input and output data in DEA. The new fuzzy DEA models are formulated as linear programming models, and they can be used for determining the fuzzy efficiency of a group of DMUs. The worst-practice frontier fuzzy DEA models presented in this paper accurately identify the “worst-practice” DMUs that form a worst practice-frontier (the inefficiency frontier). This is particularly relevant for our application to credit risk evaluation, but this also has general relevance since the worst performers are where the largest improvement potential can be found. An example will be presented to illustrate the application of the new approach.
    Keywords: data envelopment analysis, fuzzy input, output data, worst, practice frontier, fuzzy arithmetic
  • Sara Emadi, Shapoor Amin Shayan Jahromi Page 37
    This study presents a deep analysis of the benefits that senior managers, relate them to the BPO and that how these benefits affect the willingness of managers to increase the levels of BPO. The method of research was quantitative experimental. The statistical society is consisting of senior managers and experts in the dairy food industry in 1390 that were 50 and due to the small statistical community, all of it were studied. So the sample is also 50. To collect the data, we use the integration of the two standard questionnaires of outsourcing benefits and business process outsourcing from the Germany country. The data analysis method was partial least squares (PLS). This research, presents the BPO benefits, which have been empirically and theoretically expressed, in a structural equation model (SEM). The quantitative analysis, show the interesting results. One of the remarkable results is that the cost programming has the higher value than the real cost savings, in one of the BPO benefits. And this means that the BPO market has been matured and the Pegahe Fars Company is now more sensitive to the marketing statements of the service providers of BPO, than the previous years.
    Keywords: Outsourcing, Business Process, PLS, SEM
  • Heresh Soltanpanah, Said Hoseini Page 55
    Mehr construction project is a mass construction project started since 2007 in Iran. The issue of quality increasing is a big challenge since the starting the project both for construction companies and buyers. Although no distinctive quality assessment studies has launched for these projects, there are some different assessments programs which can be applied to study the issue of quality for these mass construction. QFD is one of the best methods for assessing the quality which can cover both buyers and engineer's needs. This paper has applied two QFD strategic and operational methods. The former deals with the mass construction aspect and covers quality development process in management level of production. To do so, two levels are brought into consideration. Using the AHP and QFD, the first level analyzes the obtained information which identifies 16 criteria of building quality and three involving factors in building process. The factors can be identified as design, operator and department of Housing and Urban development determining their role in increasing the quality, as well as their relationship to increase the quality level. The second stage is to detect the compatibility level of ideal quality with the constructed buildings. The results show that three abovementioned factors have the even and equal role in Mehr mass construction project. Also, the project quality index (QPI) estimation for Sanandaj Mehr Mass Construction Project is about 53%. This method can be recommended for almost all construction projects.
    Keywords: QFD, AHP, QPI, Mehr Mass Construction Project, Construction Projects
  • Saeid Jafari Khanshir, Reza Radfar, Reza Hosnavi, Reza Azarafza Page 67
    New product development (NPD) as modern approach applied for facing to environmental changes and is necessary to enter and remain (or survive) in competitive environment and achieve competitive advantages. Firms according to identify the critical success factors (CSF) of NPD and obtain the profitable results from these factor, can achieve competitive advantages. Researchers analysis CSFs of NPD in 35 years and concluded that managing of new product is more important factor. The important of NPD in complex and product system (CoPS) is highlighted. The firm can assess the process whit CSF’s and improve the process and achieve effectiveness of activities.Studying the relevant article and literature reviews, 40 factors influencing the success of NPD has identified in this paper. Applying fuzzy inference system (FIS) and studying some aerospace project as NPD projects that is relevant with CoPS, in the next step, input variety (the level of activity of factor in NPD projects and the level of project success from the viewpoint) and indicator (cost, time and quality of NPD’s product) are analyzed. The MATLAB software and SAJENO model of FIS were applied for analyzing of data. As result, the selected CSF’s whit brainstorming is categorized in 3 groups: development team abilities, organizational resources and organizational process and 20 factors as CSF of NPD identified and prioritized. Thus, focusing in these factors, managers can achieve the competitive advantages.
    Keywords: New product development (NPD), Critical success factors (CSF), Complex, product system (CoPS), fuzzy inference system (FIS)
  • Adnan Keshvari, Arash Mehdizadeh, Hamed Mirzapour Page 83
    This article seeks to establish a logical connection between the basic concepts and create a framework for better understanding of ERP and its implementation. Also, the paper tries to be understandable and gives a better description of the Enterprise Resource Planning system with non-technical method in ERP software packets by showing of a page of operation in maintenance unit.Since most of managers know and deal with 4P business model and its components and they can communicate with it easily, the primary structure of the ERP system is derived from this model. ERP system is divided into four main components: 1. Software, 2. Customer points of view, 3. Change management, and 4. Internal processes of system.Methodology is another component which is involved in abovementioned four components for providing integration/unity and implementation in organized method. Maintenance planning is used for continuity of production with manpower to help keeping the equipment in normal conditions. As equipment is considered as the main sources of the organization, their maintenance would be important and this could be done easily by using this software system. Consequently, we can develop the better understanding of ERP complexity in system and processes which contribute to performance by creating conceptual model and features of different elements.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Modeling
  • Fahimeh Kariminejad, Farzad Haghighi Rad, Sedigh Raissi Page 97
    Developing a conceptual model to analyze effective costs in logistics process is one of the aims of the present article. By Reliance of literature review in the field of logistics and by using the results derived from the carried out case studies in small and medium-sized food and automotive enterprises, the effects of targeted subsidies plan on Logistics costs and solutions to costs reduction are studied. In this paper, combined qualitative and quantitative methods are used, qualitative methods such as interviews and quantitative methods such as Analytical Hierarchy Process (AHP) and statistical analysis.The result shows that at the macro level logistics costs are divided into seven categories: Transportation costs, Inventory carrying costs, Warehouse costs, Order Processing and Information Systems costs, Handling costs, Lot quantity costs and Customer service costs. Based on the type of industry, some costs are more important than other costs. Applying the Analytical Hierarchy Process on logistic costs shows that transportation and distribution costs beside capital costs are the largest in the logistics costs. Comparison of logistics costs before and after the implementation of the targeted subsidies plan shows that costs at Pegah Company has increased by 1.48% and at Zar-Fanar Company 2.42% in sales revenue. Increasing energy prices and high storage due to varying business conditions are the causes. Developing logistics cost management system beside controlling and optimizing the time and economical orders could act as appropriate solutions for the two companies to reduce their own logistics costs. The relationship between solutions and cost reduction are reviewed by using a nonparametric test (Binomial) and approved solutions are prioritized by using the Friedman test.
    Keywords: Logistics Costs, Conceptual Model, Iranian Targeted Subsidy Plan, Costs Reduction
  • Nazanin Pilevarie Page 115
    Complexity of new technologies, shorter and shorter product life cycles, different customer needs and expansion of seeking diversity for different products in global market have decreased market transparency and increased unreliability. So far many solutions have been proposed to handle these issues. Two of these solutions to customer needs are: supply chain agility and supply chain performance. Because of the huge impact of these two approaches, many studies have been carried out on the structural aspects but the relationship between them has not been studied in this research. First the basic theoretical essentials of agile supply chain and function of agility are studied and the given model is measured and validated using expert's analyses and software of SEM, and finally shown supply chain agility have positive effect on supply chain performance.
    Keywords: Supply chain agile, Performance of supply chain, Structural Equation
  • Gholamreza Hashemzadeh, Mehdi Vahedi Azad Page 129
    Due to the role of the process of maintenance in the production of competitive products by reducing the stop of machines and create a field for most employees, partnership in the guidance and steering this process is essential. It seems that this process, from the perspective of users, can identify the strength points to improve and to upgrade the planning in manufacturing systems, monitoring and measurement. Currently, industries use some time based indexes that is not sufficient for monitoring this process. With regard to the importance of this issue, identify and provide indicators which can monitor the process of maintenance are very important. This paper has attempted to provide indicators to assess the quality of maintenance services with emphasize on time and cost factors as control measures. Using historical studies and research and interviews with industry experts, indicators as the control criteria are introduced to assess the level of quality of service maintenance provision. In this research, the proposed indicators affect the quality of the maintenance process are divided into three sections including: customer demands, maintenance of process and output indicators. The result of its use in the maintenance process of Pars Khodro Co. showed that the performance of this method to assess the level of quality of maintenance process is effective and useful.
    Keywords: Service quality, Maintenance, Indicator, Monitor